dinsdag 23 juli 2013

Tips om te stoppen met roken -Gevonden op het internet link staat er bij-

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Eengoede voorbereiding is daarom belangrijk. Heel wat praktische tips helpen je de eerste moeilijke periode door te komen en voorkomen dat je na een tijdje toch weer in je oude gewoonte hervalt.

De stopdag


  • Leg je stopdag een tijdje op voorhand vast zodat je je mentaal kunt voorbereiden.
  • Maak je omgeving rookvrij en ruim alles op wat je aan roken doet denken zoals sigaretten, asbak en aanstekers.
  • Doe iets wat je graag doet en je niet aan roken doet denken.
  • Verander je dagindeling zodat je vaste gewoontes in verband met je rookgedrag kunt doorbreken.
  • Verlang niet teveel van jezelf op andere terreinen maar concentreer je vooral op niet roken.

De stopweek

  • Drink een glas water om plotse zin in een sigaret te onderdrukken.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie als dat voor jou onlosmakelijk verbonden is met een sigaret.
  • Vermijd alcohol. Roken en alcohol kunnen sterk met elkaar verbonden zijn.
  • Eet fruit als een gezond tussendoortje en ter vervanging van een sigaret.
  • Vergelijk plotse zin in een sigaret met een golf die komt aanrollen en weer verdwijnt. Doe iets anders om je aandacht te verleggen (bv. drink een glas water, doe een telefoontje). Hou jezelf bezig en probeer je gedachten af te leiden van je behoefte aan een sigaret.
  • Doe ademhalingsoefeningen om beter met je plotse zin in een sigaret om te gaan.

Steun

Kunnen rekenen op de steun van anderen verhoogt aanzienlijk je slaagkansen om te stoppen met roken. Hoe meer mensen je steunen, hoe groter je vangnet. Je kunt iemand uitkiezen die je van heel nabij volgt en gedurende enkele weken je ‘supporter' kan zijn.
  • Kies bij voorkeur een supporter die niet rookt.
  • Kies iemand bij wie je je goed voelt, die zich op een positieve manier achter je besluit schaart om te stoppen met roken.
  • Leg je supporter duidelijk uit wat je van verwacht: steun bieden, motiveren, alternatieven helpen zoeken voor moeilijke momenten, een luisterend oor bieden.

Moeilijke momenten

Een riskante situatie kan zich onverwacht voordoen zonder dat je er controle over hebt. Je krijgt bijvoorbeeld plots een sigaret aangeboden, je ziet een ‘onbewaakt’ pakje liggen, je gaat met vrienden gezellig uit. Het is belangrijk om op voorhand na te denken over waar en wanneer dat zou kunnen gebeuren en hoe je er het best mee omgaat. Op die manier ben je beter voorbereid en is je zelfvertrouwen ook groter om die obstakels te overwinnen.

Ontwenning

Nicotine is een giftige en verslavende stof die bij beginnende rokers verschijnselen als misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaakt. Het lichaam went echter aan de voortdurende toevoer van nicotine en leert ermee leven. Rokers hebben geleerd om hun nicotine-inname te doseren.
Ontwenningsverschijnselen nadat je stopte met roken (bv. hoofdpijnduizeligheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen, transpiratie, wisselende stemmingen) zijn een teken dat je lichaam opnieuw begint te functioneren zonder de invloed van nicotine. De piek van de ontwenningsverschijnselen ligt meestal op de tweede of derde dag van de ontwenning. De symptomen verminderen de eerste twee tot drie weken en zijn meestal binnen de drie maanden verdwenen.

1 opmerking:

  1. Voor de mensen die zich afvragen wat dit met beauty te maken heeft zal ik innees antwoorden.
    Dit heeft eigenlijk heel veel met beauty te maken ! Roken brengt heel veel schade aan overal in je lichaam en buiten je lichaam dus daarom vond ik het wel belangrijk om te stoppen met roken !

    BeantwoordenVerwijderen