zondag 8 april 2012

Waarom pluist het haar bij vochtig weer ?


Hy meiden , ik kreeg een e-mail van een meisje die bijna elke keer als het regent gepluist haar krijgt  .  Ze vroeg me wat ze er verder nog aan kon doen, want een haarserum bood geen soelaas. Tja, en toen zat IK even met mijn handen in het haar, want ik wist zo 1 – 2 – 3 geen oplossing. Om uit te zoeken hoe dit probleem te verhelpen is leek het me logisch om eerst uit te zoeken hoe het kan dat je haar gaat pluizen bij vochtig weer. Want in Suriname is de luchtvochtigheid vele malen hoger vergeleken bij Nederland.
Vaak hoor je dat meiden hun krullende haren hebben gestijld en dat dit bij mist, vochtig weer of na een regenbui weer helemaal terug gaat krullen. En stijlen ze het niet, dan gaan de krullen gek plat op hun hoofd zitten. En meiden met van nature stijl haar hebben bij dit soort weersomstandigheden ook ineens meer frizz. Juist als er vocht in de lucht zit lijkt het alsof onze haren uitdrogen en hierdoor gek gaan zitten. Wat is hiervan de oorzaak?

De binnenkant van ons haar bestaat uit twee verschillende soorten gebieden met eiwitten, namelijk de orthocortex en de paracortex. Elk gebied absorbeert water weer op een andere manier, waardoor ze niet op dezelfde manier opzwellen. Bij vochtig weer dringt het water door tot in ons haar waar de eiwitgebieden verschillend zullen opzwellen. Het verschil in opzwellen zorgt ervoor dat de haarschachten naar verschillende kanten opbuigen, wat leidt tot de welbekende ‘frizz’.

Nu we weten wat de oorzaak is, kunnen we beter bepalen wat we eraan kunnen doen. Ten eerste bevatten haren die goed gemoisturized zijn al veel vocht en hebben weersomstandigheden daar dus minder grip op. Droge haren hebben om deze reden een grotere kans tot ‘frizz’. Zorg dus dat je goede haarverzorging gebruikt, zowel een shampoo als conditioner of haarmasker, die ervoor zorgt dat het ‘moisture in je haar lockt’ zoals ze dat marketingtechnisch zo mooi kunnen brengen. Ga je op vakantie naar een land met een hoge luchtvochtigheid, dan is het dus soms verstandig om ook meteen even van shampoo te switchen.
Naast verzorging kunnen stylingproducten ook frizz tegengaan. Eigenlijk voorkom je frizz het beste als er geen vocht in je haar penetreert, zodat het ook niet krom kan gaan trekken. Dit kun je doen door een laagje om je haren te leggen met bijvoorbeeld een serum of een anti-frizz milk. Er bestaan verschillende speciale anti-frizz producten op de markt die – als het goed is – frizz moeten voorkomen. Gebruik in elk geval geen stylingproducten met alcohol (vooral mousse bevat vaak alcohol) omdat dit je haar nog verder kan uitdrogen.

Naast het weer kunnen er ook heel veel andere oorzaken zijn voor frizzy hair. Wat dacht je van gespleten punten? Vorig jaar heb ik een artikel geschreven met allerlei tips om gespleten punten te voorkomen, die kun je hier teruglezen.
Heb je krullend haar? Dan is jouw haar van nature meer geneigd om te frizzen. Een mooie bos met krullen is fantastisch, maar niet als het van alle kanten pluist natuurlijk. Mensen met krullend haar hebben geen rechte, maar een gebogen haarfollikel. Hierdoor worden de natuurlijke huidoliën net gelijkmatig over het haar verdeeld, wat leidt tot iets droger haar dan als je stijl haar zou hebben (met een rechte haarfollikel). Niets aan te doen dus, krullenbol! Maar, ook voor curly girls zijn er gelukkig genoeg stylingproducten die kunnen zorgen voor mooie, zachte krullen zonder pluis.
Ga je je haren stijlen en ben je bang voor een regenbui? Zorg dat je je haren verzorgt met moisture shampoo en conditioner, gebruik altijd een serum of heat protection product om je haar tegen uitdroging te beschermen tijdens het stijlen. Na afloop kun je het eventueel extra nasprayen met een serumspray (serum in haarspray-vorm), bijvoorbeeld Farouk Royal Treatment Rapid Shine Glansspray (die heb ik zelf in huis).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten